„Dijabetes nije prepreka za ostvarivanje snova“

- Intervjui - „Dijabetes nije prepreka za ostvarivanje snova“
„Dijabetes nije prepreka za ostvarivanje snova“: Više hiljada dece u Srbiji boluje od šećerne bolesti, letnji kampovi su prilika da nauče da žive sa njom

Kampovi pružaju deci priliku da se edukuju o svojoj bolesti i dobiju praktične savete kako da vode kvalitetan život, sve uz podršku stručnog osoblja.
Deca se kroz kampove oslobađaju, socijalizuju, stiču uvid u svoje mogućnosti i uče kako da planiraju svoje dnevne aktivnosti.

„Dijabetes nije i ne sme da bude prepreka da ostvarujete vaše snove“ – poruka je kojom je davne 1994. godine otvoren kamp za decu obolelu od dijabetesa u Srbiji. Od tada, ovi kampovi tradicionalno okupljaju najmlađe pacijente sa dijabetesom i zdravstvene radnike, a cilj je isti kao i pre tri decenije – osnaživanje mališana, ali i adolescenata, da se suoče sa šećernom bolešću i nauče da žive sa istom.

Statistika pokazuje da u našoj zemlji više hiljada dece mlađe od 14 godina boluje od dijabetesa. Za mnoge od njih, kamp je jedinstvena prilika da se u prijatnoj, opuštenoj atmosferi edukuju o svojoj bolesti i dobiju praktične svakodnevne savete kako da vode kvalitetan život. Ujedno, to je prilika da se druže i razmenjuju iskustva sa svojim vršnjacima koji prolaze kroz iste životne izazove. I, sve to uz stručnu podršku lekara, medicinskih sestara, psihologa, pedagoga, nutricionista i trenera.

Dijabetes kod dece
Dijabetes kod dece

U očekivanju novih letnjih okupljanja mališana, a o tome zašto su značajni ovi kampovi, govori profesor doktor Teodora Beljić Živković, endokrinolog, rukovodilac Klinike za interne bolesti u Kliničko-bolničkom centru „Zvezdara“ i jedan od svedoka 35 godina duge tradicije kampova za decu koja imaju dijabetes.

Kako je sve počelo?

 • Pre 1994. godine, bila su tri pionirska kampa u Mitrovcu na Tari, 1989-1991 godine, u organizaciji Društva za borbu protiv šećerne bolesti grada Beograda. Sa tim iskustvom, viša medicinska sestra Vida Knežević i ja, prisutne na sva 3, shvatili smo da nam je potrebno ozbiljnije planiranje kampova, te smo počeli da tražimo pomoć od farmaceutskih kuća – započinje priču prof. dr Beljić Živković.
Kamp za decu obolelu od dijabetesa Mitrovac na Tari
Kamp za decu obolelu od dijabetesa Mitrovac na Tari

Najzad, te 1994. godine, kompanija „Novo Nordisk“ organizovala je prvi, pravi letnji kamp za decu sa dijabetesom u Mitrovcu na Tari.

 • Od te godine postajali smo sve bolji u organizovanju kampova. Odmah smo uočili da nam nedostaje neko ko će da se bavi ishranom dece. Naime, u kampu su deca sa dijabetesom prvi put shvatila da ona jedu isto što i ostali, ali da se količine razlikuju, a uloga dijetetičara je upravo u tome da ih nauči količinama, računanju ugljenih hidrata… – priča prof. dr Beljić Živković i nastavlja:
 • Potom smo u kampove doveli psihologe, i to je bila odlična odluka! Psiholozi organizuju radionice na kojima pričaju sa decom i rade razne testove. Deca uživaju na tim radionicama, a mi shvatamo koliko im je, u stvari, to potrebno.
Doktorka Beljić Živković
Doktorka Beljić Živković

Od edukacije u hodu do važnih lekcija
Doktorka Beljić Živković objašnjava i kako izgledaju dani provedeni u dečjim kampovima.

 • Dan počinje tako što se u 5 sati ujutru svima mere glikemije, kako bi proverili da li neko ima tendenciju ka hipoglikemiji. Potom deca nastavljau da spavaju do 7 sati, kada je vreme za buđenje i odlazak na vežbe. Ubrzo smo shvatili da su se deca vrlo dosađivala na tim vežbama i da je potrebno uvesti trenera koji ima dijabetes i sa kojim će deca moći da se poistovete. I tako smo narednih godina uveli trenera sa dijabetesom tip 1 i to se ispostavilo kao prava odluka.

Tih sedam do deset dana provedenih u kampu važni su za oslobađanje, socijalizaciju i edukaciju dece sa šećernom bolešću.

 • Obično posle dva dana boravka u kampu, kreće druženje i edukacija u hodu. Tako da, dok šetamo do neke destinacije, deca postavljaju pitanja koja, inače, ne bi postavila pred drugima. A, odgovor svi slušaju, iako kao „šetaju“ – kaže prof. dr Beljić Živković, te dalje objašnjava:
 • Takođe, kampovi su prilika da se stekne uvid u svoje mogućnosti. Tu su šetnje od 5 do 10 kilometara, penjanje na vrh Zborište, i to je način da mnogi od njih prvi put vide šta mogu i šta ne mogu da urade. Deca uče koliko ugljenih hidrata treba dnevno da unesu, kako da utroše tu energiju, šta da rade kako im šećer u krvi ne bi naglo skočio ili pao. To je bitno da bi deca počela da razmišljaju i planiraju svoje dnevne aktivnosti, što je iskustvo za život.

Dragoceno iskustvo i prijateljstva za ceo život

Kampovi su i važan put ka osamostaljivanju dece sa dijabetesom.

 • Dete se sa ovih kampova vraća kući obogaćeno značajnim iskustvom. Mislim da su ovi kampovi za decu jako važni i zbog razdvajanja od roditelja, što je prilika da se i roditelji malo odmore, opuste i posvete sebi, a za decu da se oslobode od preterane brige roditelja koju uvek nose negde u podsvesti – navodi prof. dr Beljić Živković.

Kako ističe, prve samostalne lekcije se, ipak, stiču u dečjim kampovima i to su poruke koje ostaju za ceo život.

 • Kad se ide u šetnje, ranac mora da bude pun. Neće mama da ti bude u ruksaku celog života, nego sam moraš da spakuješ i da planiraš šta ćeš da poneseš za slučaj da ti padne šećer, ako ožedniš, dodatnu klopu za užinu, odeću … To su važne stvari. Znači, nije samo lečenje poenta kampova. Lečenje je uvek tu, ali je poenta u oslobađanju od stigme, u razvoju ličnosti, u druženju… – naglašava prof. dr Beljić Živković.

I ono što je najlepše, u kampovima se stiču prijateljstva za ceo život, a neretko se rađaju i ljubavi.

 • Imamo jedan bračni par. Oboje su postali fizioterapeuti, žive u inostranstvu i imaju dve devojčice. Tako da, puno je lepih trenutaka koji se pamte iz ovih kampova – kaže prof. dr Beljić.

Život sa dijabetesom bez prepreka

Ovakvi kampovi predstavljaju neprocenjivo iskustvo i za stručnjake koji se bave lečenjem obolelih od dijabetesa.

 • Slobodno mogu da kažem da doktor ili medicinska sestra, koji nisu bili u kampu i proveli sedam dana sa osobama koje imaju dijabetes, ne znaju šta znači živeti sa dijabetesom. Svi znamo o novim lekovima, insulinima, senzorima… Ipak, kako razgovarati i saosećati sa pacijentom koji ima šećernu bolest, to se stiče u ovim kampovima. To je za mene najveća satisfakcija – podvlači prof. dr Beljić Živković.

I na kraju, vraćamo se na početak i osnovnu ideju vodilju: „Dijabetes nije i ne sme da bude prepreka da ostvarujete vaše snove“.

 • Tokom ovih godina organizovanja kampova, kompanija „Novo nordisk“ je dovodila osobe sa šećernom bolesti koji su bili vozači formula, trčali maratone i uopšte ljude koji su nešto postigli. Oni su deci pričali kako su to postigli. Tako da i mi danas imamo naše maratonce iz kampova sa dijabetesom tip 1. Dakle, možeš sa dijabetesom da ostvariš sve, ali moraš da budeš psihološki jak i potkovan znanjem – poručuje prof. dr Teodora Beljić Živković.

Podsetimo, sa ogromnom željom da pomognu deci sa dijabetesom, članovi zajednice „Otvori plavi krug“ su od početka godine prepešačili 100.000 kilometara i ostvarili cilj. Aktivirana je donacija kompanije „Novo Nordisk“ kojom će biti podržana dva najznačajnija letnja kampa za decu sa dijabetesom u našoj zemlji – kamp Dijabetološkog saveza Srbije na Divčibarama i kamp Saveza društava za borbu protiv dijabetesa u Kušićima.

Izvor: https://zdravlje.blic.rs/zdravstvena-stanja/dijabetes/dijabetes-kampovi-za-decu-koja-imaju-secernu-bolest/hn18fhx

Share:

Остави коментар