ČUVAJTE PANKREAS: Hronično upaljena gušterača podiže nivo šećera u krvi

- Intervjui - ČUVAJTE PANKREAS: Hronično upaljena gušterača podiže nivo šećera u krvi
profesor dr Teodora Beljić Živković, direktor Klinike za interne bolesti Kliničko-bolničkog centra "Zvezdara"

Najčešći uzroci obolevanja od dijabetesa tipa 2 su smanjena fizička aktivnost, gojaznost, stres, donekle i genetika.

Međutim, povišene vrednosti šećera u krvi mogu da nastanu i zbog hronične upale gušterače, odnosno pankreasa. U tom slučaju lekari govore o pankreatogenom dijabetesu. Nekad ga je teško odvojiti od dijabetesa tipa 2, a zahteva i drugačiji način lečenja.

U intervjuu za „Novosti“ profesor dr Teodora Beljić Živković, direktor Klinike za interne bolesti Kliničko-bolničkog centra „Zvezdara“, kaže da je pankreatogeni dijabetes najčešća forma sekundarnog dijabetesa:

– Sekundarni dijabetes nastaje usled uništenja ostrvaca pankreasa, na primer oboljenjem ovog organa, ili usled razvoja insulinske rezistencije na terenu endokrinoloških oboljenja, akromegalije ili Kušingove bolesti, ili upotrebom lekova, najčešće kortikosteroida.

* Koji su simptomi hronično upaljenog pankreasa?

– Hronični pankreatitis nastaje neprimetno, obično kod ljudi koji imaju genetske sklonosti, ali i metaboličke poremećaje. Najčešći razlog je veća upotreba alkohola, gojaznost sa stvaranjem kamena ili mulja u žučnoj kesi, koji može da zapuši kanale pankreasa, ili jako povišeni trigliceridi, više od 10 mmol/l. Tokom dužeg vremenskog perioda, hronična upala dovodi do ožiljavanja tkiva pankreasa, i smanjenog izlučivanja enzima, prilikom uzimanja hrane. Tipičnih simptoma nema. Neko ima pojasne bolove, ili mučninu, ili gubi u težini, ili ima poremećeno pražnjenje. Ako upala pankreasa traje duže, i ništa se ne preduzima, onda nastaje uništavanje „endokrinog“ dela pankreasa, koji luči insulin i glukagon. Tada se javlja povišen šećer u krvi.

* Kako se postavlja dijagnoza hronično upaljenog pankreasa?

– Dijagnoza hroničnog pankreatitisa postavlja se na osnovu analize stolice (pozitivna fekalna elastaza) i krvi (povišene lipaze i amilaze), uz potvrdu ultrazvukom ili skenerom pankreasne regije. Ako osoba sa hroničnim pankreatitisom dobije povišen nivo šećera u krvi, a pri tome nema pozitivna antitela koji upućuju na tip 1 dijabetes, i ima nisko normalni nivo C-peptida, moguće je da se radi o pankreatogenom dijabetesu.

* Da li se dijabetes uzrokovan upalom pankreasa uspešno leči?

– On loše reaguje na lekove. Jedina optimalna terapija je insulin. Takođe, važno je da se kaže i da je apsolutno kontraindikovano da osoba sa pankreatitisom uzima novije lekove tipa GLP-1RA, kakvi su semaglutid ili liraglutide.

* Kako hronično upaljen i otvrdnuo pankreas koji smanjeno luči enzime za varenje hrane utiče na kontrolu nivoa šećera u krvi?

– Pacijenti kojima je kompletno, ili parcijalno, odstranjen pankreas uzimaju njegove enzime, da bi mogli da svare i iskoriste hranljive materije iz hrane. Naravno, primaju i insulin. Međutim, slabo se obraća pažnja na drugi poremećaj – pankreasnu egzokrinu insuficijenciju, smanjeno lučenje enzima pankreasa kod osoba sa dijabetesom. To nije redak premećaj. Javlja se u tip 1 (25 do 74 odsto) i tip 2 (28 do 54 odsto) dijabetesu. Pacijenti slabije vare hranu, imaju osećaj nadutosti, nejasne bolove i težu regulaciju dijabetesa. Do potvrde nedostatka enzima pankreasa, teško se dolazi, obično metodom eliminacije ostalih bolesti.

SLEPILO

* Zašto bi, bez obzira na uzrok nastanka dijabetesa, nivo šećera u krvi uvek trebalo da bude u granicama normale?

– Zato što se degenerativne promene na malim krvnim sudovima oka, nerava i bubrega ispolje još dok se ne otkrije dijabetes kod pacijenta. U trenutku kada dobiju dijagnozu dijabetesa tip 2 svaki treći oboleli u Srbiji već ima ove promene. Iz ovih razloga često ukazujemo na činjenice da je šećerna bolest, kada se ispolji, najmasovniji uzročnik slepila.

* Da li se dešava da primarni dijabetes tip 2 uzrokuje hroničnu upalu pankreasa?

– Daleko se češće dešava da osoba ima tip 2 dijabetes i malo povišene enzime pankreasa. To nastaje zbog nakupljanja masti u pankreasu, ili zbog povišenih triglicerida. Tada bi trebalo uraditi HOMA indekse, kao i koncentraciju vitamina D. Ako su HOMA indeksi niski i postoji nizak nivo vitamina D, moguće je da osoba ima sekundarni, pankreatogeni dijabetes. Tada je neophodno uvesti insulin. Ako HOMA indeksi govore u prilog insulinske rezistencije i osoba je gojazna, onda se radi o tip 2 dijabetesu i lečenje je drugačije.

Izvor: https://www.novosti.rs/c/dr-novosti/vesti/1207715/cuvajte-pankreas-hronicno-upaljena-gusteraca-podize-nivo-secera-krvi

Остави коментар